Drug-rape og ”kunsten i at manipulere kvinder til IKKE at sige nej til sex”

Af: Henrik Frost

Forsvardigselv.dk

 

Drug-rape rammer øjensynligt kvinder i alle aldre – og antallet er stigende.

Personligt troede jeg, at drugrape primært var et problem for yngre kvinder, der blev ”forgiftet” i diskoteksmiljøet. Men en ny rapport fra Center for Seksuelle Overgreb viser, at hver femte kvinde, der tager kontakt til Center for Seksuelle Overgreb på Rigshospitalet, mistænker, at de er blevet udsat for drugrape, samt at i særligt aldersgruppen 31-35 år, mistænker 1/3 af kvinderne, der henvender sig til centeret, at de er blevet drugraped. For aldersgruppen +50 år drejede det sig om 9 %.

Det er dog stadig de yngre kvinder, der står for flest henvendelser. 60 % af de henvendelser, som Center for Seksuelle Overgreb modtog i perioden 2017-2018 med mistanke om drugrape, kom fra kvinder i alderen 16 til 25 år.

I 2017 var andelen af henvendelser om voldtægter, hvor der er mistanke om drugrape 15,3 %, mens den i 2018 og 2019 nåede op på næsten 20 %. Det er skræmmende og i mine øjne noget, der skal tages meget alvorligt.

Samtidig er det kun hver anden, der anmelder det til politiet. Det oplyser Center for Seksuelle Overgreb i en artikel fra Berlingske Tidende fra 9. Juli 2019.

Her kan man også læse, at kvinderne ofte mister hukommelsen i fem til otte timer, og det er en anden form for blackout, end hvis man har drukket alkohol. Det er fuldkommen sort for dem, hvad der er sket. Men deres veninde har ikke nødvendigvis opdaget noget, da kvinderne oftest fungerer fint udadtil.

»Hvis de kender hende godt, kan veninderne beskrive, at hun har opført sig anderledes, end hun plejer. Måske har hun kysset med flere forskellige fyre, selv om hun har en kæreste og ellers aldrig har kunnet finde på det,« siger Charlotte Ejsing, afdelingssygeplejerske på Center for Seksuelle Overgreb, der tilføjer, at stoffet ofte gør vedkommende mere festglad og kan virke seksuelt opstemmende.

Stoffet, der er tale om, er fantasy (GHB), der florerer i nattelivet. Det er en klar, smagløs væske, der beroliger, sløver og fjerner angst. I store doser kan det give blackout, og Center for Seksuelle Overgreb mistænker det for at være et af de stoffer, som særligt forbindes med voldtægt.

Stoffer som kokain og sovemedicin bliver også brugt, og reaktionen hos ofrene efter indtagelse kan være meget anderledes end ved indtagelse af f.eks. fantasy.

Særligt brugen af fantasy er dog svær at føre bevis for, da stoffet ofte har forladt kroppen igen, når kvinderne bliver testet.

 

På DR2 kan man i øjeblikket se dokumentarserien: ”Hvorfor voldtog Jack?” af Christian Mogensen, Cand.mag. i psykologi.

Jack Hou blev i 2020 idømt 7 års fængsel samt frataget sin lægeautorisation for blandt andet seks tilfælde af blufærdighedskrænkelse og for at have bedøvet og voldtaget to kvinder.

I dokumentaren får man indsigt i Jack Hou`s udvikling fra at være en introvert og lidt sær gymnasieelev til en hardcore udspekuleret voldtægtsforbryder, der drugger sine ofre og filmer overgrebene.

Man bliver i dokumentaren præsenteret for begrebet ”Pick up artist”, der kan beskrives som en mand, hvis mål er forførelse og seksuel succes med kvinder.

På nettet findes fora`er med nyhedsbreve, blogs og lokale klubber, lige som man kan deltage i seminarer eller en-til-en coaching for at blive bedre til at forføre kvinder.

Pick up artist industrien (eller gaming) er for langt de fleste mænd blot nogle forholdsvis uskyldige teknikker i, hvordan man – dog gennem en form for manipulation – lettere kan komme i kontakt og potentielt score en kvinde.

Men for andre er det knap så uskyldigt, idet hovedformålet her er mere kynisk. Her handler det kort og godt om at få kvinden til at gøre noget, hun oprindeligt ikke ville. At omgå afvisninger og gennem indstuderet manipulation af kvinden, at få denne til at overgive sig fra at sige nej.

Formålet og sproget på de i dokumentaren viste fora`er, er hårde og utvetydige. Kvinden er et mål! Alle kvinder vil have sex, mens manden har et decideret krav på at få sex fra kvinder. Køn og sex er en kamp, hvor kvinden har magten, så manden må gerne bruge alle tricks i bogen for at tage magten tilbage.

I dokumentaren ser man bl.a. en optagelse, hvor Jack over for sin amerikanske pick up artist coach praler med sin sidste scoring. Han fortæller i detaljer, at han 6 gange forsøgte at kysse sin date, men blev skubbet væk hver gang, dog med mindre modstand hver gang. Han blev også skubbet væk af sit offer, der direkte sagde nej, lige som hun sagde, og at hun ikke ville have sex. Alligevel endte Jack med at få sex med kvinden.

Både drugrape samt mænd, der er eksperter i at manipulere kvinder til at få sex, er kilde til betydelige overgreb på alt for mange piger og kvinder. Og skulle man være i den vildfarelse, at de psykiske konsekvenser af disse overgreb er mindre end de almindelige forekomster af voldtægt, så bør man se ovennævnte dokumentar. For så tager man fejl!

Det er dog entydigt, at det er sværere at gardere sig mod drugrape end andre former for voldtægt, da ofrene jo bliver frataget evnen til at læse situationen i tide, sige fra eller gøre modstand. Og er en kvinde blevet offer for en ”dygtig” pick up artist, hvor der hverken er blevet fremsagt trusler eller anvendt vold, men hvor offeret alligevel føler sig misbrugt mod sin vilje, så står man rigtig dårligt ift at kunne bevise dette i en evt retssag, lige som skammen og skyldfølelsen over ikke at have sagt effektivt fra, ofte fylder rigtig meget efterfølgende, nogle gange med store psykiske problemer til følge.

Som dedikeret underviser i kvindeselvforsvar håber jeg, at opmærksomhed og information om disse typer af overgreb, vil kunne gøre det sværere for overgrebsmændene at få ”succes” fremover.

Personligt vil jeg bruge mere tid på disse overgrebsformer på mine fremtidige foredrag/workshops og kvindeselvforsvarskurser, mens jeg her og nu vil gengive nogle af de oplevelser, som flere ofre beskriver i førnævnte dokumentar, så deres bitre erfaringer trods alt kan blive anvendt konstruktivt og præventivt for andre kvinder. For selv om kvinden er oppe imod svære odds i disse former for overgreb, så er man ikke altid totalt forsvarsløs og uden muligheder for at

reagere i tide.

 Case 1:

Den første case handler om Vanessa på 17 år.

Hun bliver passet op af Jack på hovedbanegården, hvor hun efter en kort samtale udveksler facebook profiler med Jack. Jack skriver kort efter til Vanessa på Facebook, hvor de aftaler at mødes i indre by tæt på Jacks bopæl. Planen er at Jack skal tage nogle billeder af Vanessa.

De mødes som planlagt, og han får hende overtalt til at gå med op i sin lejlighed for at hente hans kamera. I første omgang afviser Vanessa at gå med op i lejligheden, da hun slet ikke kender Jack, men det lykkedes Jack at få hende overbevist om at gå med op alligevel.

I udsendelsen fortæller pigen, at hun på vej op i elevatoren til lejligheden står og tænker, at nu bliver hun voldtaget. Han gør ikke noget eller siger ikke noget bestemt, men pigen har en meget dårlig fornemmelse. Hun følger dog med ind i lejligheden alligevel.

Hun forklarede, at Jack var ældre end hende, og hun ønskede ikke, at Jack skulle blive sur på hende, hvis hun gav udtryk for noget, hun ikke havde lyst til. Når hun gjorde dette, trumfede Jack hende hurtigt med kommentarer om, at det kunne hun da sagtens gøre, og at der ikke var noget forkert ved det.

Hun kommer dog ud af lejligheden igen og ånder lettet op.

Efter foto seancen er slut, vil Jack have Vanessa med op i lejligheden igen for at spise noget take away mad. Hun er overbevist om, at det skal hun ikke efter den følelse, hun havde sidst. Hun svarer dog noget vagt, og kort efter har hun givet efter og følger alligevel med Jack op i lejligheden.

Hun beskriver, at der er flere ting omkring Jack og lejligheden, der ikke passer med den historie, hun tidligere har fået af Jack. Hun undrer sig og umiddelbart ringer alarmklokkerne hos Vanessa. Alligevel sætter hun sig til at se en film med Jack. De sidder sammen i en sofa, og Jack rykker tættere på hende og kort efter kysser de.  Pigen beskriver, at hendes hjerte hamrer vildt- og det er ikke af seksuel ophidselse.

Jack løfter Vanessa op, og bærer hende ind i soveværelset, hvor han lægger hende på sengen.

Vanessa forklarer, at hun på dette tidspunkt tænker, at nu er der ikke noget at gøre. Hun tør ikke sige fra nu, da Jack så helt sikkert vil blive sur på hende. Hun føler sig fanget.

Bagefter er hun meget irriteret og skuffet over sig selv, og hun føler, at det lidt er hendes egen skyld, fordi hun ikke fik mærket efter og sagt stop, når hun nu var klar over, at nu var det nok. Hun kunne simpelt hen bare ikke få sagt fra. Hun turde ikke. Hun følte bl.a., at fordi hun sad i hans lejlighed, så var det ham, der havde magten.

I udsendelsen oplyses det, at en undersøgelse fra Karolinska instituttet i Sverige har vist, at op imod 70 % af alle kvinder, der bliver udsat for et seksuelt overgreb, fryser i øjeblikket. Det er en overlevelsesstrategi, som kroppen aktiverer, for ikke at blive gjort mere fortræd. Kvinden tænker ofte, at hvis hun prøver at gøre modstand, så tager overgrebsmanden hende alligevel, men med endnu mere magt.

Magtbalancen er i denne situation ikke på Vanessas side. Hun er yngre, hun er mindre, hun er på udebane, og vigtigst af alt, så er hun bange. Alle disse ting taler imod, at hun føler, at hun har muligheden for at sige nej. Hun føler også efterfølgende, at det hele er sket mod hendes vilje, og at der er tale om et seksuelt overgreb, selv om hun ikke direkte sagde, at hun ikke ville have sex med Jack.

Vanessa ender med at have samleje med Jack.

Det her er et udtryk for den aller værste del af pick up artist industrien.

Efterfølgende bliver Vanessa kontaktet af politiet, idet det viser sig, at Jack har filmet hele seancen i lejligheden.

Episoden bliver af politiet ikke karakteriseret som en voldtægt, men Jack bliver straffet for at have filmet hele seancen, uden at Vanessa var vidende om det.

Læringspunkter:

Det er utrolig svært for en ung pige at manøvrere og sige fra i sådanne situationer, idet hun stadig ikke helt kender spillereglerne på dette område, og især ikke når modparten er en noget ældre fyr.

Nedenstående gennemgang skal altså på ingen måde forstås som en bebrejdelse af Vanessa`s adfærd, men som en mulighed for at forklare, hvad piger/kvinder generelt bør være opmærksomme på i en lignende situation, og hvad de bør gøre – eller ikke gøre, hvis de var en bonus pater kvinde, der skulle undgå at blive udsat for et lignende overgreb.

Vanessa starter rigtig fornuftigt med at mødes med Jack, som hun jo kun kender meget perifert, i offentligt rum. Det første læringspunkt er dog, at hun så alligevel går med op i Jack`s lejlighed, selv om hun har en meget dårlig følelse af situationen.

Det er super vigtigt, at kvinder lytter til deres intuition. Instinktet (eller den 6. sans) der fortæller kvinden, at der er noget galt, tager meget sjældent fejl. Men da der i høj grad er tale om en ubevidst og uforklarlig følelse/erkendelse i situationen, som man måske ikke umiddelbart kan finde nogen umiddelbar fornuftig forklaring på, er der en klar tendens til at tilsidesætte dette ellers meget effektive alarmberedskab.

Så har du en dårlig følelse, der ofte vil kunne mærkes i maven (deraf begrebet dårlig mavefornemmelse), så skal du enten se at komme væk med det samme, eller i hvert fald være i højt alarmberedskab og være klar til at komme væk. Dukker der flere ting op, der bidrager yderligere til den dårlige følelse, så skal man ikke bruge mere tid på at forsøge at forklare sig selv, at der nok er en fornuftig forklaring på det hele. Kom væk!

Næste læringspunkt er da Vanessa går med op i lejligheden anden gang.

Den dårlige mavefornemmelse ligger stadig frisk i erindring, men alligevel føjer hun Jack og lader ham kontrollere hende.

Jack bruger den taktik, at han ved at tage billeder af kvinden, sætter denne i et gældsforhold. Jeg gør noget for dig, så du skal gøre noget for mig.

Uanset om kvinder er unge eller ældre, så skal de opdrages til at lytte til sig selv og sige fra.

På mine kurser oplever jeg i meget høj grad, at netop evnen til at erkende egne grænser og sætte grænser udadtil, er utrolig svært for mange piger og kvinder. Og det gælder desværre i høj grad også de mere modne kvinder, der i en alt for sen alder skal tillæres og trænes i at sætte grænser og sige nej.

For dem der finder det svært og måske nærmest umuligt, så kan jeg berolige med, at det KAN læres gennem øvelse.

Det tredje læringspunkt indtræffer idet Vanessa sætter sig i sofaen og ser film med Jack. Jack rykker tættere og tættere på hende, og ender med at kysse hende.

Har du en dårlig fornemmelse, kan du med fordel sætte dig i et andet møbel, således at muligheden for at sidde tæt ikke er tilstede.

Hvis du alligevel ender i sofaen, så sig gerne fra, allerede idet ”modparten” begynder at rykke tættere på. Det kan være ved at rykke længere væk og dermed fysisk vise, at du ikke er interesseret i at sidde tæt, eller ved direkte at sige, at du ikke har lyst til at sidde tættere.

Få meget gerne sagt fra tidligt, så ”modparten” ikke får en følelse af, at du er til at rokke/lokke.

I Venassa`s tilfælde ender Jack med at  kysse Vanessa uden at hun føler, at hun kan sige fra, og derefter har de også samleje. Havde Jack forsøgt at kysse Vanessa lige da de var kommet ind i lejligheden, havde Vanessa`s reaktion formentlig været anderledes, men idet hun ikke får sagt fra tidligere, bliver det også vanskeligere for hende, når hun først har givet ham lov til at rykke tættere på hende og endda kysse hende.

Mange kvinder, og også mange unge piger, ville nok aldrig være gået med op i lejligheden, og endnu flere ville have afvist Jack længe inden det nåede at udvikle sig som i Vanessa`s tilfælde. Og heldigvis for det!

Men for det første er disse overgrebsmænd eksperter i at spotte, hvem der er potentielle lette ofre, og for det andet er nogle af dem endda trænet i at nedbryde pigens forsvarsevner.

Statistikkerne og afhøringsrapporterne af voldtægtsofre taler desværre deres eget tydelige sprog, der fortæller os, at der er alt for mange kvinder, der ikke har tilstrækkeligt selvværd og/eller den nødvendige evne til at få sagt effektivt fra over for mænd. Og kvinden ender desværre altid som den sikre taber.

Case 2: 

Laura er i byen med nogle veninder. De sidder omkring et bord og får drinks på en bar.

På et tidspunkt er Jack forbi pigegruppen, hvor han snakker lidt med nogle af pigerne.

Laura forklarer, at hun pludselig bliver virkelig træt. Noget hun aldrig havde oplevet på samme måde før. Hun slog det hen med, at det nok var en kombination af for lidt mad og søvn.

Hun bliver dog også virkelig dårlig, hvorfor hun stopper med at drikke, og ikke lang tid efter går på toilettet for at kaste op. Hun får det dog ikke bedre, hvorfor hun beslutter sig for at gå hjem.

Ude på gaden forsøger hun uden held at få fat i en taxa, men ender med at sætte sig på en trappesten, for her at vente på, at en taxa skal køre forbi. Hun føler sig ikke udsat for fare, da der er en del folk omkring hende i bybilledet. Men pludselig bliver alt sort.

Det næste Laura husker, er at hun næste morgen bliver vækket af en fremmed mand (Jack), som hun ikke kan genkende. Hun aner heller ikke, hvor hun er.

Hun klæder sig hurtigt på og forlader lejligheden.

Da hun kommer uden for opgangen, kan hun stadig ikke huske noget, og for første gang bliver hun bange for, at hun er blevet drugraped.

I førnævnte TV dokumentar får man efterfølgende via Politiets efterforskning oplyst, at Jack forlader baren, kort efter Laura. Han holder øje med Laura, og efter ca. 15 min går han hen til hende. Han hjælper hende op og stå, og fører hende hjem til sin bopæl.

Jack`s egne videooptagelser fra lejligheden viser, at han herefter gennemfører tre vaginale samlejer på tre timer, mens offeret er ukontaktbar/bevidstløs.

Jack indrømmer efterfølgende over for Politiet, at han har drugged Laura.

Alt var nøje planlagt.

Stoffet scopolamin blev efterfølgende fundet i Lauras krop.

I udsendelsen forklares det, at stoffet scopolamin kan laves om til pulver og pustes i ansigtet på offeret, eller blandes med vand og skydes på kroppen med en vandpistol, hvorefter de bliver bevidstløse eller ukampdygtige. Midlet beskrives også som et middel, der holder dig vågen, men gør dig fuldstændig forsvarsløs. Det sætter dig i en eller anden zoombie trance tilstand. Det bruges også af bander ifm. røverier.

En vandpistol med rester af scopolamin blev fundet i Jacks lejlighed. Formentlig har Jack haft vandpistolen med i byen og sprøjtet scopolamin i ansigtet på Laura, og i lejligheden har han efterfølgende givet Laura både vin og vand, hvor Politiet fandt rester af scopolamin i glassene, Laura havde drukket af.

Voldtægten har haft store psykiske konsekvenser for Laura og store eftervirkninger på hendes liv efterfølgende på mange måder. Alle sammen negative.

Læringspunkter: 

Alle piger og kvinder er efterhånden blev tudet ørerne fulde med formaningen om, at de ikke må efterlade sin drink eller lade den være uden for synsvidde, når de er på bar. Og Laura`s historie gør ikke denne forholdsregel mindre relevant eller forkert.

Man bør som kvinde i hvert fald være opmærksom på, at der er en reel risiko ved at drikke noget, der ikke har været øjne på af en selv eller ens veninder.

Efter nogle drinks svinder denne opmærksomhed dog nok for de fleste grundet generel sløret opmærksomhed ifm alkoholoptagelsen. Og så er det svært!

En gennemgående forklaring fra flere ofre for drugrape er, at de som Laura pludselig får det meget dårligt, også selv om omstændighederne eller tidligere erfaringer med alkohol ikke taler for det. Men som man kan læse i starten af dette skriv, så kan konsekvenserne af et indtaget stof også være, at en pige bliver mere festglad og kan virke seksuelt opstemt på en måde, der ikke er normalt for personen.

Så en pludselig ændret og anderledes adfærd, som at en veninde pludselig kysser med flere fyre, selv om hun aldrig ellers kunne finde på dette, bør også danne grund til bekymring og reaktion fra veninderne.

I Lauras tilfælde, gør hun det rigtige i at tage hjem, men stoffet, hun har fået, gør hende i sidste ende bare ikke i stand til at fuldføre sin beslutning.

Jeg anbefaler altid, at piger/kvinder er opmærksomme på hinanden og passer på hinanden, når de er i byen sammen.

Forudgående faste aftaler om at følges hjem, eller sikre, at hinanden kommer sikkert hjem, er en rigtig fornuftig og præventiv foranstaltning, der bør være en fast del af en bytur. Og bliver du selv eller en veninde pludselig meget påvirket eller dårlig, så bør alarmklokkerne ringe for alle parter, og uanset hvad, så skal ingen efterlades i en tilstand, hvor de ikke kan tage vare på sig selv, og i dette tilfælde helst heller ikke følges væk/hjem af en helt fremmed fyr.

Når man er barn og vokser op, er det en helt naturlig ting, at man lærer at færdes i trafikken.

Man lærer de gængse færdselsregler, således at man som udgangspunkt kan færdes trygt i trafikken, hvis man følger reglerne og er opmærksom.

Færdes man lidt mere vovet i trafikken og f.eks. går over for rødt, så behøver dette dog ikke at betyde mere fare, så længe man netop er opmærksom. Det er potentielt langt farligere at gå over for grønt uden at kigge sig for, end at gå over for rødt med fuld opmærksomhed.

På samme vis plejer jeg at dreje en parallel til kvinder i forhold til at være opmærksomme på ikke at blive udsat for et seksuelt overgreb.

De fleste kvinder er ganske trygge, når de færdes i trafikken, og altså ikke konstant bange eller i alarmberedskab.

Men i visse situationer ved de, at man skal være ekstra opmærksom, eksempelvis når man hører et dythorn, en bremsende bil eller man kører ud i et uvirksomt lyskryds.

Det samme gælder i situationer, hvor kvinder er i byen, er alene med en fyr, eller er på vej hjem en mørk aften. Langt langt det meste af tiden, er der ikke noget at bekymre sig om, men hvis man ellers er normal opmærksom, vil man også bemærke, når noget falder uden for normalbilledet og ens intuition ofte fortæller, at noget er galt.

Det er her, man skal lytte til sig selv, og gerne begynde at reagere passende i forhold til situationen. Måske skal man bare være ekstra opmærksom efter flere ”faresignaler”, der måske viser sig ikke at have noget på sig, eller også skal man reagere prompte og komme væk så hurtigt som muligt.

I udsendelsen: ”Hvorfor voldtog Jack?” møder vi Julie, der også blev et af Jack`s ofre.

Hun huskede, at Jack kom syltetøj i hendes drink, øjensynligt for at gøre den mere sød. Men han kom den kun i hendes drink. Julie følte sig efterfølgende svimmel og dårlig. Julies alarmklokker ringede, og hun spurgte også Jack, om han havde puttet noget i hendes drink. Han svarede aldrig på spørgsmålet.

Havde hun dog bare holdt fast i sin dårlige mavefornemmelse/mistanke, så havde historien måske endt anderledes.

Den sidste sag, jeg vil kommentere på, omhandler en drugrape, som Jack ligeledes er fundet skyldig i.

Meget tidligt i forløbet, hvor han stadig kun skriver med offeret, spørger Jack, om der er noget, hun er overfølsom over for.

Det var og er en meget aparte scorereplik så tidligt i deres bekendtskab, hvor alle alarmsignaler efter min mening bør ringe. Og er du selv i tvivl i sådan en situation, så spørg dine veninder, hvad de synes.

Der er i hvert fald så tilpas mange normale og søde mænd ”derude”, at du roligt kan sortere dem fra, der opfører sig underligt, og hvor du får den der underlige fornemmelse af, at noget ikke er helt som det skal være.

Pas på Jer selv og hinanden, og måske vi ses på et af mine kurser engang i fremtiden?

Læs mere på Forsvardigselv.dk eller på Facebook siden: Selvforsvar for kvinder

 

FAKTA

Mistanke? Tegn på drugrape:

 • Udtalt hukommelsestab efter episoden.
 • Ens tilstand stemmer ikke overens med mængden af indtaget alkohol.
 • Hallucinationer.
 • Følelsesløshed i læber og tunge.
 • Følelse af at være stærkt beruset eller meget træt.
 • Overdrevne seksuelle lyster, der ikke stemmer overens med normal opførsel.

Kilder: Joan-Søstrene, Center for Seksuelle Overgreb

 

FAKTA

Ofte anvendte stoffer ved drugrape

 • GHB (fantasy)
 • Rohypnol (også kendt som »date rape drug«)
 • Ketamin (bedøvelsesmiddel)
 • Kokain
 • Sovemidler
 • Morfin
 • Cannabis/hash

Kilde: Joan-Søstrene